Magisk realism

Detta är en genre som jag verkligen fastnat för på senare tid. Magisk realism är lite svårt att förklara men jag skulle säga att det är en typ an genre där handlingen i en bok utspelar sig i verkligheten, eller åtminstone på en plats som är väldigt lik verkligheten, och på denna plats sker magiska inslag som gör att handlingen får en surrealistisk men samtidigt realistisk känsla.

Det är ju egentligen en motsägelse i själva namnet. Magisk realism. Något som är magiskt kan aldrig vara realistiskt egentligen och detsamma gäller det motsatta, förekomsten av realism gör ju att magi egentligen är uteslutet. Men det är det som är det fina med litteraturen. Den kan förena två saker som ser ut att vara oförenliga.

Den mest kända boken i denna genre är förmodligen Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez men det finns många andra bra i denna genre.

På senare tid har jag själv faktiskt försökt skriva egna noveller i denna genre och det har väl gått lite upp och ner. En historia är jag rätt nöjd med ändå. Det handlar om en advokat som har fått in en rosa rullhållare på sitt kontor och han undrar såklart vad den gör där. När han väl börjar dra i rullen så visar det sig vara en flygande matta.

Den lilla twisten i min story är att advokaten inte kan styra den flygande mattan, utan den har ett eget liv och tar med honom på halsbrytande flygturer. Advokaten blir besatt av att flyga och negligerar sitt jobb. Det slutar med att han undrar om han har blivit beroende av den flygande mattan och ifall han ser i syne, om det egentligen inte är så att han röker eller dricker något olämpligt.

Denna fundering gnager i honom så att han slänger bort rullhållaren. Och som i alla bra sagor så är det då han inser vad som egentligen har hänt… Här lämnar jag er läsare med en cliffhanger så att ni ska bli nyfikna och vilja läsa när jag väl publicerar hela novellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.