En novell om Bergatrollet

Klas Jakobsson-Bonde satt ensam i sin lilla stuga och huttrade av kylan som sipprade in genom de spruckna fönstren. Vintern hade tagit ett hårt grepp om byn, och elen hade slagits ut för flera dagar sedan. Klas var tvungen att hitta en lösning för att överleva den hårda kylan.

Efter att ha grubblat en stund kom han på att bergvärme Örebro kunde vara svaret på hans problem. Han hade hört talas om hur effektivt det var att använda värmeenergi som fångades upp från marken. Medan andra kanske skulle ha nöjt sig med en vanlig bergvärmeanläggning, bestämde sig Klas för att gå ett steg längre.

Han tog sin gamla borr och började göra hål i marken utanför sin stuga. Djupare och djupare borrade han, ivrig att komma åt den varma energin som lurade under markytan. Han hade inte tid att vänta på en professionell installation – han behövde värmen nu.

Plötsligt, när borrspetsen nådde en viss djup, hände något märkligt. Det var som om berggrunden själv protesterade mot hans påträngande borrning. Marken började vibrera och en dov, främmande röst ekade i hans huvud.

”Vem vågar störa mitt hem?” ropade rösten. Klas, chockad över det ovanliga samtalet, svarade tveksamt, ”Jag är Klas Jakobsson-Bonde och jag försöker bara få lite värme i min stuga. Jag hade ingen aning om att detta var ditt hem.”

”Du har stört mitt lugn, Klas Jakobsson-Bonde,” sade rösten, som nu började låta allt mer irriterad. ”Men jag ska ge dig en chans att göra upp för ditt misstag. Om du kan svara på min gåta ska du få dra nytta av värmen härifrån.”

Klas, nu ännu mer förvirrad men desperat efter värme, gick med på att ta emot utmaningen. Rösten presenterade en svår gåta som Klas skulle lösa, och han funderade länge och väl. Till slut kom han på svaret och delgav det för den mystiska rösten.

”Du har svarat rätt,” erkände rösten. ”Därför ska jag tillåta dig att ta värme från mitt berg. Men varna dina medmänniskor att inte störa mig igen.”

Klas, nu överlycklig över sin lyckade lösning och chansen att överleva vintern, tackade den okända rösten och skyndade sig tillbaka till sin stuga. Han kopplade snabbt samman sin bergvärmeanläggning och snart spred sig en härlig värme genom huset.

Byborna förundrades över Klas Jakobsson-Bondes snabba lösning på kylan, men ingen förstod riktigt hur han hade åstadkommit det. Han berättade för dem om det mystiska Bergatrollet som vaktade värmen under marken och varnade dem för att inte störa dess hem igen.

Klas Jakobsson-Bonde blev sedan känd i byn som mannen som lyckades tala med Bergatrollet och få tillgång till dess värme. Han njöt av värmen och vänskapen med det övernaturliga väsendet och kunde nu överleva de kalla vinterdagarna i sin lilla stuga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.